Hvert år bliver intetanende internetbrugere frarøvet milliarder af kroner. På trods af omfattende kampagner, der skal øge bevidstheden om disse forbrydelser, bliver folk stadig narret til at dele deres identitet eller deres penge.

Hvis gerningsmændene får mulighed for det, tager de gerne begge dele. Her er fem af de vigtigste typer onlinesvindel og tip til, hvordan du kan sikre, at du ikke bliver et offer for det.

Phishing

Denne type onlinesvindel er den mest almindelige. Den har form af en autentisk udseende e-mail fra en kilde, du har tillid til, f.eks. din bank. De fortæller dig måske, at der er sket en uautoriseret transaktion på din konto, eller at de har problemer med at bekræfte dine oplysninger. Du bliver bedt om at klikke på et link og derefter indtaste dine oplysninger. Faktisk kommer du til et websted, der ligner det rigtige websted, men hvor forbrydere ligger og venter på at registrere dine oplysninger - og bruge dem til at stjæle dine penge.

Tip! Banker vil aldrig bede dig om at opgive dine kontooplysninger via e-mail, så du skal bare ignorere meddelelsen. For at være på den sikre side kan du aktivere webbrowserens funktion til bekæmpelse af phishing (kaldes SmartScreen-filteret i Internet Explorer 8).

Nigerian 419

Der er tale om en ny variant af et gammelt svindelnummer - men det fungerer stadig. En følelsesbetonet e-mail fra en person med høj status i Nigeria beder om din hjælp til at komme ud af landet. Hvad får du for det? En stor sum penge. Men først skal personen lige bruge dine bankoplysninger til at dække juridiske udgifter og transaktionsomkostninger. Hvis du sender oplysningerne, vil dine penge snart være forsvundet, sammen med din tillid til menneskeheden.

Tip! Knappen "Slet" i dit e-mail-program er opfundet til netop denne type meddelelser. Opgiv aldrig dine bankoplysninger til fremmede personer, uanset hvor nødlidende de ser ud til at være.

Lotterier

I en e-mail, du lige har modtaget, står der, at du har vundet i lotteriet! En drøm er gået i opfyldelse - du kan næsten ikke tro på det! Det skal du heller ikke - for der er tale om endnu en løgn, som en eller anden har fabrikeret for at få adgang til din bankkonto - med det resultat at du bliver endnu fattigere, ikke rigere. Det er slut med illusionen, når du opgiver dine kontooplysninger til dem, så de kan udbetale gevinsten - så går sandheden op for dig: Du har tabt en masse penge.

Tip! Hvis de opkræver et gebyr, før de frigiver "gevinsten", kan du være sikker på, at det er falskneri. Det er ikke muligt at vinde et lotteri, du aldrig har deltaget i. Det lyder for godt til at være sandt, fordi det ikke er det.

Spyware

Spywareprogrammer kan finde vej til din pc på mange måder. Vedhæftede filer i e-mails overrumpler stadig modtagerne - af en eller anden grund kan vi ikke modstå fristelsen til at åbne dem for at finde ud af, hvilke lækkerier de indeholder. Nogle gange venter der os et lusket program, der overvåger, når vi køber ind online og indtaster vores kreditkortnummer - som det så sender tilbage til svindlerne, der bruger det til at foretage deres egne indkøb.

Tip! Stol aldrig på vedhæftede filer, du ikke forventer. Hold dit antivirusprogram opdateret - der kommer dagligt nye trusler.

Onlinedating

Du søger en romance på et websted, der tilbyder onlinedating, og render ind i en person med en profil, der lyder interessant. Så du tager kontakt og begynder at udveksle e-mails. Snart vil personen mødes med dig, men han eller hun har ikke råd til flybilletten. Eller personen er blevet berøvet og angrebet, og du er den eneste i verden, som kan hjælpe. Eller personen er strandet et sted i udlandet uden en krone. Alle tårepersere kan bruges. For personen vil ikke kun stjæle dit hjerte, men også dine penge.

Tip! Brug kun velrenommerede datinghjemmesider. Vær skeptisk, spørg dig selv, hvorfor du er den eneste, som kan hjælpe, så hurtigt efter du har mødt personen. Send aldrig penge til folk, du aldrig har mødt i den virkelige verden.

Du kan beskytte dig selv mod denne type svindel ved at hente Internet Explorer 8 gratis.